De toekomstige situatie zoals die ook in Leusden gaat plaatsvinden, wanneer de energietransitie losbarst.
Bron: Leusder Krant – Raadgever
In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raads- of fractielid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Gijsbert Karman (LB) over de problemen van netcongestie.
“Wat heb ik toch een mooie opleiding genoten. Ik heb de komende jaren werk zat, eigenlijk te veel. Ik ben een man van feiten, dat kan bijna niet anders; ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd. In de afgelopen 25 jaar heb ik veel verschillende projecten meegemaakt, in de machinebouw, railinfrastructuur, installatietechniek en nu in de energiebranche. Hier moet heel veel werk verzet worden, het personeel met kennis wordt schaarser, het materiaal heeft een lange levertijd. De productiebedrijven voor de energiebranche zijn er bijna niet meer en alles moet uit het buitenland komen.”
“Voorheen was de energievoorziening in Nederland een top-down constructie. De elektriciteitscentrales met groot opwekvermogen voor elektriciteit waren aangesloten op 150 of 220KV en door middel van degradaties van spanning (150/110/50/20/10KV) werden de afnemers aangesloten op de desbetreffende spanningsniveaus.”
FILEVORMING DOOR HOGER AANBOD
“Wat mij het meeste verbaast, is dat milieuvriendelijke protestgroepen geen vragen stellen over benodigde fossiele grondstoffen voor deze energietransitie
“In de afgelopen vijftien jaar is er beleid gemaakt om duurzame energie aan te sluiten op hetzelfde spanningsniveau waar ook de trafohuisjes voor bedrijven en woningen (10KV) aangesloten zijn. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, echter wanneer het aanbod hoger is dan de vraag dan krijg je filevorming in het netwerk. Wanneer de file niet wordt opgelost zal de zwakste schakel kapot gaan vanwege oververhitting. Daarom wordt er preventief afgeschakeld of komt er geen nieuwe duurzame energie bij.”
,,Experimenteer maar eens met een paperclip. Vouw de paperclip uit tot een recht stuk staaldraad en buig dat een aantal keren. Wat merk je? Warmer? Wat gebeurt er wanneer je continu doorgaat met buigen? Inderdaad: het breekt, de plek van buigen is heet. De zwakste schakel zijn de kabels daar zijn de netbeheerders heel zuinig op. Kijk naar de stroomstoring op 2 september 2022 in Flevoland.”
DERTIG KEER MEER OPPERVLAK NODIG
“Het landelijke beleid heeft ervoor gezorgd dat dertig keer meer grondoppervlakte nodig is om CO2-arme energie op te wekken en er zijn tenminste vijf tot tien keer meer componenten en kabels nodig. De extra trafohuisjes en kabels die nodig zijn om bedrijven en woonwijken gasloos te maken, komen hier nog bovenop. Wat mij nog het meeste verbaast, is dat milieuvriendelijke protestgroepen zich geen vragen stellen over hoeveel fossiele grondstoffen er nodig zijn om deze energietransitie te realiseren. De komende dertig jaar zullen naast de fossiele grondstoffen er ook heel veel andere grondstoffen exponentieel stijgen.”
“De meeste hebben geen tijd voor deze flauwekul en zijn meer bezig met hun bestaanszekerheid, het is een recht; een bestaan met voldoende en voorspelbaar inkomen, een woning, toegang tot onderwijs, zorg en een buffer voor onverwachte uitgaven. Dit is nodig om mee te kunnen doen in de samenleving. Lokaal belangrijk vindt dit belangrijk.”
Gijsbert Karman, raadslid, gijsbert.karman@lokaalbelangrijk.nl