Zolang het onduidelijk blijft wat het elektrisch verbruik gaat worden van een aardgasvrijewoning, doe ik persoonlijk eenvoudige aanpassingen in en om de woning om gasreductie te realiseren.’
PREMIUM ARTIKEL Lokale journalistiek uit Leusden
In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raads- of fractielid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Gijsbert Karman (LB) over de energietransitie.
,,Nederland is bezig met de energietransitie. Er moet vaart worden gemaakt om tegen de fossiele brandstoffen vaarwel te zeggen. En toch zeg ik, een pas op de plaats is beter. Hoezo? De elektriciteitsprijs blijft hoog zolang we afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen vanwege investeringen in hetzelfde, namelijk in wind- en zonne-energie.”
,,Beide energieën zijn wiebelenergie, dat houdt in dat zij niet continu energie leveren, alleen wanneer de wind waait en de zon schijnt. De tijd in een jaar dat de zon niet schijnt en de wind niet waait, is rondom 4.300 uur. Een jaar heeft 8.760 uur. Dus voor 49 procent van de tijd in een jaar komt de elektriciteit uit grijze energie zoals gas- of steenkoolcentrale met bijstook van biomassa (dat is controversieel), zie Zembla, ‘Bos als Brandstof’ (2017).”
IN DE KINDERSCHOENEN
,,Er wordt gesproken om overtollige elektriciteit op te slaan in een energiedrager zoals waterstofgas, maar dat is pas ver na 2030 beschikbaar. Of in batterijen op grote schaal, maar dit staat ook nog in de kinderschoenen en nog lang niet haal- en betaalbaar.”
STIJGENDE PRIJZEN
,,De elektriciteitsprijs kan alleen betaalbaar blijven wanneer verschillende factoren stabiel blijven. Echter; daar zit een adder onder het gras, namelijk de emissiehandel (ETS), zie het klimaatakkoord. Het ETS zit zo in elkaar dat de Europese industrie gedwongen wordt om geleidelijk naar nul uitstoot CO2 in 2057 te gaan. Bedrijven krijgen steeds minder emissierechten gratis en moeten steeds meer kopen. Bovendien hebben nieuwe regels van het ETS gezorgd voor een verhoging van de gemiddelde prijs van een emissierecht: in 2018 van 8 naar nu 24 euro per emissierecht. Het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht dat die prijs in 2030 40 tot 50 euro per emissierecht zal bedragen. Wat inhoudt dat de elektriciteitsprijs alleen maar blijft stijgen.”
EENVOUDIGE AANPASSINGEN
,,Zolang het onduidelijk blijft wat het elektrisch verbruik gaat worden van een aardgasvrijewoning, doe ik persoonlijk eenvoudige aanpassingen in en om de woning om gasreductie te realiseren. In de afgelopen jaren zijn verschillende aanpassingen aan de woning gedaan om op aardgas te besparen. Ik wacht totdat geothermie en anders aardwarmte is uitgerold in de wijk, want dit lijkt voor ons de duurzaamste oplossing.”
GREENWASHING
,,In de tussentijd hoop ik dat ik nog een lange periode gebruik kan maken van het salderen, al lijkt dit wel een beetje greenwashing: goedkope (negatieve) elektriciteit mogen verrekenen met dure noodzakelijk elektriciteit wanneer de zon niet schijnt. De vraag blijft: hoe kunnen wij er zelf voor zorgen dat we goedkopere duurzame elektriciteit hebben. Heeft u tips? Kortom: een lange weg is nog te gaan voordat er voor ons allemaal een betaalbare elektriciteitsprijs is. In de tussentijd ben ik aan het besparen.”
Gijsbert Karman, gijsbert.karman@lokaalbelangrijk.nl